Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.
Zoeken

Hieronder vind je een overzicht met veel gestelde vragen en ook antwoorden. Neem het rustig door als je vragen hebt over je zwangerschap. Mocht een vraag er niet bij staan, laat het ons weten via het contactformulier!

Zwangerschap

  • Eet geen rauw vlees 
  • Stop met roken, met het gebruik van alcohol en gebruik geen drugs.
  • Maak geen kattenbakken meer schoon (of alleen met handschoenen aan)
  • Alleen met handschoenen aan in de tuin werken

Wat is prenatale screening?
‘Prenataal’ betekent ‘voor de geboorte’; en screening is een onderzoek door middel van een test. Prenatale screening is onderzoek tijdens de zwangerschap om te beoordelen of het ongeboren kind een aandoende of een lichamelijke afwijking heeft. 

Welke testen zijn er mogelijk bij prenatale screening?

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPTniet-invasieve prenatale test.
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl.

Alle zwangere vrouwen kunnen vragen om een prenatale screening. Zo’n screening staat los van uw leeftijd, uw gezondheid en de vraag of er erfelijke en/of aangeboren aandoeningen in uw eigen familie of die van uw partner voorkomen.

Prenatale diagnostiek.
In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek. Bijvoorbeeld als je eerder een kindje hebt gekregen met een chromosomale afwijking of als u bepaalde medicijnen gebruikt of als de uitslag van screening afwijkend is. Prenatale diagnostiek kan bestaan uit een NIPT-test, een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.

Keuze
Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens je eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl.

Kraamzorg
Kraamzorg moet voor de 16e week van de zwangerschap aangevraagd worden. Hiervoor dien je contact met je zorgverzekeraar op te nemen. Je kunt een keuze maken uit verschillende kraamzorg organisaties.

Zwangerschapscursus
Wij adviseren je een zwangerschapscursus te volgen, zeker in je eerste zwangerschap. Meer informatie hierover en hoe je je kunt opgeven vind je op de pagina zwangerschapscursussen.

Erkennen
Als je niet getrouwd bent kunt je de baby laten erkennen door je partner. Het erkennen kan het beste voor de 26e week van de zwangerschap geregeld worden. Er wordt dan ook een akte van naamkeuze opgemaakt. Je moet hiervoor papieren invullen bij de Afdeling Burgerlijke Stand van het gemeentehuis. Je moet hiervoor een afspraak te maken, neemt je je identiteitsbewijs mee.
Winterswijk :Stationsstraat 25.
ma 9.00 – 19.00 uur
di t/m do 9.00 – 17.00 uur
vr 9.00 – 13.00 uur
Je mag online een afspraak hiervoor maken.
Erkenning (ongeboren) kind – Gemeente Winterswijk

Groenlo:  Varsseveldseweg 2 (in Lichtenvoorde)
maandag t/m vrijdag 09.00 – 12.30 uur
donderdag 13.00 – 17.00 uur en van 17.00 – 19.00 uur
Je mag online een afspraak hiervoor maken.
Erkenning | Gemeente Oost Gelre

Zwangerschap
Veilig werken en verlof
Een werkneemster die zwanger is of borstvoeding geeft, moet veilig en gezond kunnen werken. De werkgever is hiervoor verantwoordelijk. Hou hierbij vooral rekening met lichamelijk zwaar werk, stress, werk met chemische stoffen of straling en werk waarbij er een infectierisico is.
Meer informatie hierover vind je op de site van de rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl
Ga onder het kopje onderwerpen naar de letter Z en kies voor ‘zwanger en werken’.

Zwangerschapsverklaring
Je kunt bij ons terecht voor een zwangerschapsverklaring.

Wat is de NIPT?
De NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test) is een test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig. Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind. Je kunt alleen kiezen voor de NIPT als je meedoet aan een wetenschappelijke studie.

Nevenbevindingen?
Het laboratorium kan ook andere chromosoomafwijkingen vinden bij het kind, in de placenta (moederkoek) en in zeer zeldzame gevallen ook bij de zwangere zelf. Dit noemen we nevenbevindingen.
Er zijn verschillende soorten nevenbevindingen: van heel ernstige tot minder ernstige aandoeningen. Van elke 1000 zwangeren die voor de NIPT kiezen, krijgen ongeveer 4 vrouwen te horen dat er een nevenbevinding is. Om zeker te weten om wat voor nevenbevinding het gaat, is vervolgonderzoek nodig. Als je voor de NIPT kiest, moet je zelf beslissen of je eventuele nevenbevindingen wilt weten.

Hoe betrouwbaar is de NIPT?
De NIPT biedt geen 100% zekerheid. 
De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. 
De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. 

De kosten van de NIPT?
De kosten voor de NIPT zijn 175 euro en worden niet vergoed door je zorgverzekeraar. Soms is er een verhoogde kans op een kindje met down, edwards- of patausyndroom vanwege medische redenen of op basis van de combinatietest. Is er sprake van een verhoogde kans dan wordt de NIPT vergoed door de zorgverzekering. Dit kan wel ten koste gaan van het eigen risico.

Meer informatie: zie Folder de NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Bevalling

De normale periode waarin de bevalling hoort plaats te vinden is tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Als de zwangerschap normaal verloopt en er geen bijzonderheden zijn geweest bij je vorige bevallingen, kun je in principe kiezen of je thuis bevalt of in het ziekenhuis. De keus voor de plek van de bevalling hoef je niet al in de zwangerschap te maken. Tijdens de bevalling kun je nog kiezen thuis of toch poliklinisch.

Tijdens de bevalling hoef je niet zelf te bellen naar het kraamcentrum voor kraamzorg. Dit doen wij. De kraamverzorgster helpt ons bij de bevalling. Zij zorgt bijvoorbeeld voor het klaarleggen en opwarmen van de kleertjes, helpt ons als het kindje geboren wordt en assisteert bij het hechten. Ook is ze aanwezig om je bij te staan tijdens de weeën, ze zorgt voor wat te drinken en eten, helpt bij het douchen, zorgt voor een koude washand, maakt foto’s etc

Tijdens de zwangerschap en bevalling raden wij je aan om direct te bellen bij o.a. de onderstaande punten.

  • Bij ongerustheid, klachten of overleg.
  • Zodra de baby minder beweegt dan dat je gewend bent.
  • Vaginaal helderrood bloedverlies.
    • Meer dan een maandverband vol of zoals bij een menstruatie.
  • Vruchtwaterverlies of weeën voor 37 weken zwangerschap.
  • Gedurende 1 uur weeën om de 3-4 minuten van 60 seconden of langer, bij je eerste bevalling.
    • Indien niet je eerste bevalling, dan hebben we met je afgesproken wanneer je ons belt.
  • Groen of bruin vruchtwaterverlies.
    • Probeer wat op te vangen en doe een kraamverband in, zo kunnen wij de kleur beoordelen.
  • Het breken van de vliezen als het hoofdje de laatste controle niet was ingedaald.
    • Ga dan liggen en blijf liggen tot wij zijn langs geweest.
  • Het breken van de vliezen overdag.
  • Het breken van de vliezen en je krijgt regelmatige weeën om de 3-4 minuten.

Als ’s nachts de vliezen breken en het vruchtwater is helder/roze, het hoofdje was de laatste controle ingedaald en je hebt nog geen of onregelmatige weeën, mag je wachten met bellen tot de ochtend ± 9.00 uur.

Bij gebroken vliezen mag je niet meer in bad (wel douchen), geen tampons meer gebruiken en geen gemeenschap meer hebben, dit in verband met infectiegevaar.

Je kunt de slijmprop gaan verliezen, dit kan gepaard gaan met een beetje slijmerig, bruinig, rozig of helderrood bloedverlies en is normaal.

Voor bevallingen en spoedeisende zaken zijn wij bereikbaar op: 06 – 22 40 65 68.

Als bovenstaand nummer geen gehoor geeft, krijgen wij daarvan bericht en proberen we je z.s.m. terug te bellen. Mocht het herhaaldelijk niet lukken om contact met ons te krijgen, dan kun je ons bij spoed laten oppiepen door de receptioniste van het SKB: 0543 – 54 47 00

Vraag niet gevonden? Dat kan! Deze pagina wordt nog aangevuld met meer informatie.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten via het contactformulier