Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.
Zoeken

Kraambed

De kraambedperiode is de periode vanaf de bevalling tot ongeveer tien dagen erna. Deze periode wordt thuis of (gedeeltelijk) in het ziekenhuis doorgebracht, mede afhankelijk van de plek en aard van de bevalling.

Kraambed

Wij komen een aantal keren op visite in de kraamtijd. Tijdens deze visites observeren wij de kraamvrouw en de baby. In principe verricht de kraamverzorgster de meeste controles zoals: pols, temperatuur, stand van de baarmoeder, observatie bloedverlies. Dit controleren we en we verwijderen bijvoorbeeld hechtingen mocht dit nodig zijn. Verder praten we na over de bevalling en beantwoorden we de vragen die je hebt. Bij de baby kijken we bijvoorbeeld naar de kleur, de temperatuur, de voeding en de navel. En we verrichten de hielprik.

De kraamverzorgster heeft als taken:

De hielprik

Als de baby meer dan 72 uur oud is, verrichten we de hielprik. Deze prik wordt verricht om 26 ziektes op te sporen. Informatie over deze ziektes vind je in de folder die je van ons krijgt in de zwangerschap. Deze folder krijgt je ook bij het aangeven van je kindje op het gemeentehuis. Deze folder is in negen talen te downloaden op: www.rivm.nl/hielprik

Meer informatie

Informatie over de kraamperiode kun je vinden op deverloskundige.nl of in de brochures hieronder.

Download hier brochures over het kraambed

Net bevallen. De eerste 6 weken na je bevalling.
Net bevallen. Zo herstel je de bekkenbodem en buikspieren.
Welke voeding voor je baby?
Welke anticonceptie past bij je?
Hielprik en gehoortest bij pasgeborenen.

Bronnen: deverloskundige.nl