Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.
Zoeken

Bevallen…

…heel normaal en toch heel bijzonder

Wanneer en waar bevallen

De normale periode waarin de bevalling hoort plaats te vinden is tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Als de zwangerschap normaal verloopt en er geen bijzonderheden zijn geweest bij je vorige bevallingen, kun je in principe kiezen of je thuis bevalt of in het ziekenhuis. De keus voor de plek van de bevalling hoef je niet al in de zwangerschap te maken. Tijdens de bevalling kun je nog kiezen thuis of toch poliklinisch.

Heel belangrijk is het dat je bevalt waar je je het prettigst voelt.
Hoe meer je je kunt ontspannen, hoe makkelijker de ontsluiting zal verlopen. Als er complicaties ontstaan tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling, krijg je van ons het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld omdat de bevalling te lang duurt, of omdat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. In Nederland gebeurt dit bij ongeveer de helft van de vrouwen die hun eerste kindje krijgen. Als vrouwen al eerder bevallen zijn komt dit bij ongeveer twee van de tien bevallingen voor. In totaal bevallen 7 van de 10 vrouwen in het ziekenhuis. Er worden voorlichtingsavonden gehouden in het SKB over bevallen in het ziekenhuis. Ook is er een digitale rondleiding over de verloskamer beschikbaar via de website van ons VSV. Je kunt je aanmelden via deze link: voorlichtingsavond. Deze voorlichtingsavonden vinden eenmaal in de maand plaats.

Verschillende houdingen waarin je kan bevallen
Het is bij ons mogelijk om in verschillende houdingen te bevallen, liggend op bed, op de kruk, in bad, staand of op je zij, voor ons maakt het niet uit. Je kiest zelf wat je de prettigste houding vindt. Wissel een aantal houdingen tijdens je bevalling af, regelmatig wisselen vermindert de pijn en de duur van de bevalling. Wij hebben een baarkruk bij ons dus hier hoef je niet zelf voor te zorgen. 

Informatie over verschillende houdingen tijdens ontsluiting en uitdrijving kun je vinden op deverloskundige.nl of download brochures hieronder.

Brochures over de bevalling

Jouw bevalling: hoe bereid je je voor?
Welke bevalhouding past bij jou?
Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Bron: deverloskundige.nl