Zoeken

Spiralen plaatsen

Je overweegt om een spiraal te laten plaatsen. De verloskundige of huisarts kan je ook voorlichten over de verschillende spiralen. Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.

Bij onze praktijk kun je terecht voor de plaatsing van onderstaande spiralen:

T-Safe koperspiraal
Dit is een hormoonvrij spiraal dat als enige spiraal 10 jaar lang werkzaam is. T-Safe is het meest betrouwbare koperspiraaltje volgens het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap). Deze koperspiraal is het middel van eerste voorkeur.
Kosten: €69,-

Multi-Safe (short) koperspiraal
De Multi-Safe is een hoefijzervormig koperspiraal. De Multi-Safe short is een kleinere variant en geschikt voor vrouwen met een kleinere baarmoeder. Beide spiraaltjes zijn 5 jaar werkzaam. Multi-Safe (short) heeft samen met T-Safe de voorkeur van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap).
Kosten: €52,-

Mirena hormoonspiraal
Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 6 jaar lang betrouwbaar is. Bij het gebruik van Mirena kan het menstruatiepatroon veranderen of kan de menstruatie zelfs helemaal wegblijven.
Kosten: ca. €150,-

Kyleena hormoonspiraal
Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 5 jaar lang betrouwbaar is. Het Kyleena spiraaltje is iets kleiner dan het Mirena hormoonspiraal en bevat minder hormonen. De werking is verder gelijk aan Mirena.
Kosten: ca. €150,-

Een spiraaltje kan geplaatst worden vanaf 10 weken na de bevalling. Na een keizersnede is plaatsing mogelijk vanaf 12 weken.

Een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraaltje kan door telefonisch contact op te nemen met de praktijk. Er zal dan eerst een telefonisch counselingsgesprek plaatsvinden van ongeveer 15 minuten waarin we iets zullen vragen over je ziektegeschiedenis. Mocht je kiezen voor een spiraal dan kunnen wij deze voor je bestellen via een digitaal recept. De spiraal wordt dan bij ons in de praktijk geleverd nadat deze betaald is.

De kosten voor het plaatsen van een spiraaltje bedragen €68,66. Deze kosten worden gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt of dat het bedrag (deels) van het eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering en polis.

Let op: de kosten van de spiraal zelf worden niet vergoed vanuit de basisverzekering aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij zij hiervoor aanvullend verzekerd zijn!

Allereerst wordt een inwendige echo gemaakt om te beoordelen hoe groot de baarmoeder is en hoe deze ligt. Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Daarna wordt de baarmoeder opgemeten en kan de spiraal worden geplaatst. Het plaatsen van het spiraaltje zelf duurt een paar minuten. Hierna wordt opnieuw met een echo gekeken of de spiraal op de juiste plek zit. Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole (ongeveer 6 weken na plaatsing of na minimaal één menstruatie).

Voor het plaatsen van een spiraaltje is het belangrijk om zeker te weten dat er geen risico bestaat dat je een soa hebt of zwanger kunt zijn. Vrij daarom in ieder geval veilig tot aan de plaatsing. Twijfel je, bespreek dit met ons!

Ongeveer 6 weken na de plaatsing plannen wij een nacontrole met inwendige echo om te kijken of de spiraal nog goed op zijn plaats zit en je geen klachten hebt. Daarna kun je ook zelf controleren of de spiraal goed zit. Wij zullen na plaatsing uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.